PRP Nedir?
PRP, hastadan alınan 8-10 mililitre kadar kanın özel bir cihaz yardımıyla özel bir işlemden geçirdikten sonra elde edilen trombositten zengin plazma denilen sıvının hastalıklı sağlıksız bölgeye enjeksiyonu şeklinde yapılan güncel bir tedavi yöntemidir.
PRP’nin Amacı Nedir?
Vücutta iyileşmenin başlaması için kan dolaşımının olması gerekir. Kanlanması zayıf olan bölgelerde iyileşme her zaman sorunludur. Örneğin elimiz kesildiğinde buraya bir dikiş atılır. Aslında burayı iyileştiren atılan dikiş değildir. Burada iyileşmeyi sağlayan kanamayla gelen hücrelerin ordaki yerel hücreleri uyarması ve dokunun kendini tamiratıdır. Bazı bölgelerde kan dolaşımı zayıf olduğu için iyileşme problemli olur. Başlatmak için birtakım uyarılara ihtiyaç vardır. PRP, bu uyarıyı sağlayan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.
Ortopedide PRP’nin Yeri
Ortapedi tedavileri sırasında PRP uygulamasından faydalanılmaktadır. Bu tedaviler arasında aşil tendiniti, tenisçi dirseği, topuk dikeni gibi hastalıklar son zamanlarda özellikle diz ekleminin kireçlenmesi gibi durumlarda PRP’den faydalanmaya çalışılmaktadır. Özellikle diz eklemi kireçlenmesinde PRP son zamanlarda güncel bir tedavi yöntemi olarak çok sık konuşulmaktadır. Vücudumuzda kıkırdak dokusu, eklemlerin yüzeyini döşeyen kıkırdak dokusu kanlanması son derece zayıf bir dokudur ve hasarlandığı zaman, bu hasarlanma ki, yaş dolayısıyla olabilir, romatizmal hastalıklarla olabilir, travma nedeniyle olabilir, yaptığımız işe, geçirdiğimiz kazalara ve düşmelere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Burada hasarlanan kıkırdak dokusu, kendini tamir etmek için bir uyarıya ihtiyaç duyar. PRP ile bu uyarı yapılmaya çalışılmaktadır. Trombositten zengin olan sıvı o bölgeye ulaştığında kıkırdak hücrelerinin kendilerini yenilemesi için bir uyarı sağlar ve kıkırdak ta kendini tamir etmeye çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi uygulanacak olan hasta, hastanın yaşı, kireçlenmenin derecesi PRP’nin başarısını belirleyen en önemli faktördür. Yaşlı hastalarda, özellikle yaş 55 üzerinde dokuların kendilerini yenileme yetenekleri kısıtlandığı, azaldığı için PRP’nin etkinliği daha da düşük olmaktadır. Bunun yanı sıra, diğer hastalıklarda bahsedilen topuk dikeni, aşil tendiniti, tenisçi dirseği gibi hastalıklarda yaşla ilgili bir bağlantı söz konusu değildir. Her yaş grubunda uygulanabilir.