Kategoriler: Genel

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz kireçlenmesi tedavi yöntemleri hastalığın seviyesine göre belirlenir. Kireçlenmeyle oluşan kıkırdak harabiyetleri geri döndürülemez. Ancak hafif düzeyde kireçlenme mevcutsa ilerlememesi için önlemler alınabilir. Öncelikle basit yöntemlerle hastanın hayat standartlarını düşürmeden uygun tedaviler uygulanır. Yapılan tüm bu tedaviler sonucunda başarı elde edilememişse diz protezi ameliyatına gerek duyulur.

Kilo Vermek

Diz kireçlenmesinin en önemli nedenlerinden biri aşırı kilodur. İdeal kilolarının üstünde olan hastalar diyetisyen kontrolünde kilo vermeye çalışabilir. Birden kilo vermek için uğraşmaya gerek yoktur. Kireçlenme yavaş ilerleyen bir hastalıktır; bu yüzden zayıflamak için acele edilecek bir durum yoktur. Verilen her 5 kilo dizlerin üzerinden yaklaşık 20 kiloluk yükün azalmasını sağlayacaktır.

Fizik Tedavi

Fizyoterapi hemen hemen tüm fiziksel sorunlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eğer kireçlenme yeni başlamışsa diz kapağı altında yer edinen kireçlenmelerde fizik tedavi ve rehabilitasyon çok etkili bir yöntem olabilir. Hastalık ilerledikçe fizik tedavi eskisi kadar etkili olmamaya başlayacaktır.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavisinde birinci tercih ağrı kesicilerdir. Basit ağrı kesiciler özellikle başlangıç dönemlerinde oldukça etkilidir. Kullanacağınız her ilaçta en önemli nokta yan etkileridir. Bu nedenle hiçbir ilacı doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız. Aksi takdirde daha vahim sonuçlar ortaya çıkabilir.

Eklem İçi Enjeksiyonlar

Eklem içi kıkırdağa destek olmak amacıyla hyaluronat enjeksiyonları yapılabilir. Bu enjeksiyonların etkinliği hastalarda farklılık gösterebilir.

Diz Protezi

Dizdeki kireçlenme ileri derecedeyse, eklem kıkırdakları tamamen yok olmuşsa, ağrılar istirahat halindeyken bir geçmiyorsa veya yapılan tüm tedavi yöntemleri sonuç vermediyse diz protezi ameliyatı gereklidir. Dizdeki eklem yüzeylerinin bir operasyonla alınmasının ardından metal ve plastik parçalar yardımıyla kaplanması işlemine diz protezi denir. Diz protezi ilaç, fizik tedavi ve diz içi enjeksiyonla yakınmalardan kurtulamamış diz artroskopisinden ya da yönlendirme ameliyatlarına cevap vermemiş kişiler için doğru bir seçenek olacaktır.

 

Paylaş

Son Yazılar

Tetik Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Tetik parmak, tendonların içinden geçtiği tünel yapıların kalınlaşması ve tendonların geçişini engellemeye başlaması ile ortaya…

10 Mayıs 2019

Diz Protez Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Diz protezi ameliyatlarında, belden uyuşturma denilen spinal epidural anestezi veya genel anestezi uygulanabilir. bu seçimde…

4 Nisan 2019

Diz Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri

Diz kireçlenmesinde tedavi yöntemleri planlanırken birkaç faktör göz önünde bulundurulur. Bunlar hastanın yaşı, hastanın kilosu…

28 Mart 2019

Halluks Valgus Ameliyat Sonrası

Halluks valgusun cerrahi olmayan tedavisi uygulanan hastalarda hastalık belli bir noktadan sonra cerrahiye gidebilmektedir. Çünkü…

21 Mart 2019

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Karpal tünel sendromu tedavisi planlanırken öncelikle hastanın şikayetleri ön planda tutulur.…

14 Mart 2019

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, ellerde baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının dış kısmındaki…

21 Şubat 2019