Halluks valgusun cerrahi olmayan tedavisi uygulanan hastalarda hastalık belli bir noktadan sonra cerrahiye gidebilmektedir. Çünkü silikon parmak arası makaralar, bunyon yastıkları, gece atelleri hastalığı yavaşlatmakla birlikte durdurmamaktadır. Bir süre sonra hastanın deformitesi ilerlemektedir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. 1 yılda da olabilir 5 yılda da cerrahi düzeye gelebilir. Cerrahi seviyeye geldiğinde en önemli kriter röntgen filminde baş parmağın dış kısma ne kadar açılandığı yönünde değerlendirilmesi gerektiğidir. Bu açılanmanın derecesine göre çeşitli halluks valgus ameliyatları söz konusu olmaktadır. Bunlar yumuşak doku ameliyatlarından başlayıp kemik dokuda açısal birtakım değişikliklerin sağlandığı osteotomi denilen ağır ameliyatlara kadar devam edebilmektedir. Halluks valgus cerrahisi yaklaşık 45 dakika süren, röntgende görülen deformitenin şiddetine göre planlama yapılarak girilen bir ameliyattır. Yumuşak doku ameliyatları daha kolay ameliyatlardır ve yaklaşık 3-4 hafta sonra hasta çok dar olmamak koşuluyla geniş burunlu ayakkabılar giyerek günlük yaşantısına dönebilir. Fakat deformite ilerlemişse ve kemik yapısının düzeltilmesini gerektiren birtakım cerrahi müdahaleler gerekirse bu süreç de değişmektedir. Halluks valgus ameliyatı sonrasında yaklaşık 6 hafta kadar halluks valgus ayakkabısı denilen bir sandalet kullanılır. Bu dönem içerisinde hastanın normal ayakkabı giymesi mümkün değildir. Ancak ameliyat sonrası ikinci günde bu ayakkabı ile ayağa kalkmak mümkündür. Kemikte osteotomi yapıldıktan sonra 4-6 hafta bu sandalet kullanılır ve radyolojik tetkiklerle kesilen kemiğin kaynadığı görüldükten sonra yavaş yavaş hasta normal yaşantısına döndürülür. Bu tür durumlarda halluks valgus ameliyatı sonrasında normal yaşama ortalama dönüş süresi yaklaşık olarak 2 aydır.
Related Stories
Tetik parmak, tendonların içinden geçtiği tünel yapıların kalınlaşması ve tendonların geçişini engellemeye başlaması ile ortaya…
Diz protezi ameliyatlarında, belden uyuşturma denilen spinal epidural anestezi veya genel anestezi uygulanabilir. bu seçimde…
Diz kireçlenmesinde tedavi yöntemleri planlanırken birkaç faktör göz önünde bulundurulur. Bunlar hastanın yaşı, hastanın kilosu…
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Karpal tünel sendromu tedavisi planlanırken öncelikle hastanın şikayetleri ön planda tutulur….
Karpal tünel sendromu, ellerde baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının dış kısmındaki…
Menisküs, diz eklemi içerisinde, iç ve dış kısımda yer alan yarım ay şeklinde kıkırdakımsı oluşumlardır….
Diz Protezi Nedir? Diz protezi, kireçlenmiş olan eklemde yani kıkırdağını kaybetmiş olan eklemde bu yüzeylerin…
Diz kireçlenmesi (gonartroz), diz eklemindeki kıkırdak dokusunun yıpranması ve bozulması sonucunda ortaya çıkan, hastanın günlük…