Tenisçi Dirseği Nedir?
Halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinen ‘lateral epikondilit’, genellikle önkol kaslarının dirsek dış kısmındaki kemik çıkıntıya yapışma yerinin zorlanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Tenis oynayanlarda, bachand vuruş sırasında bu bölgeye aşırı yüklenme olduğundan dolayı bu hastalığa sık rastlandığı için ‘tenisçi dirseği’ olarak adlandırılmıştır. Ancak bu bölgeye yüklenmeyi arttıran her türlü tekrarlayıcı aktivite (bez sıkma, tornavida-pense kullanımını gerektiren işler, boya-badana yapma gibi aktiviteler) hastalığa sebep olabilir.
Dirseğin Neresi Etkilenmektedir ?
Tenisçi dirseği, dirsek dış kısmında lateral epikondil olarak isimlendirilen kemik çıkıntı üzerinde ağrıyla kendini gösterir. Önkol sırtında bulunan ve elbileğini yukarıya doğru kaldıran ekstansör kaslar kemiğe lateral epikondil ismi verilen yerden bağlanır. Kasların kemiğe bağlantısını sağlayan kısımlarına tendon ismi verilir. Elbileğinizi yukarıya doğru büktüğünüzde ya da elinize birşey alıp sıktığınızda önkol sırtında bulunan kaslar kasılarak dirsek dış kısmında yapışma yerini zorlar. Bu hareketler günlük yaşam içerisinde sık sık tekrarlanırsa tendonda hasarlanma meydana gelir.
Tenisçi Dirseğinin Belirtileri
Dirsek dış kısmından başlayarak kolun alt kısmına yayılan ağrı mevcuttur. Ağrı zaman içerisinde şiddetlenir. Çaydanlık kaldırmak, bez sıkmak, tornavida-pense gibi alet kullanımları ağrının şiddetini arttırır. Bazen istirahat sırasındada ağrı devam eder. Ağrının şiddeti günlük yaşantıda sıkıntıya yol açar. İşi gereği kolunu kullanması gereken kişiler çalışırken sıkıntı duyar. Dirsek dış kısmında kemik çıkıntı ve çevresine basınca ciddi ağrı ve hassasiyet olur.
Tenisçi Dirseğinin Tanısı
En önemli tanı kriterleri hastanın tanımladığı ağrı ve hassasiyetin yeridir. Muayene bulguları çok önemlidir. Altta yatan başka bir sebep olup olmadığını değerlendirmek amaçlı olarak röntgen tetkiki istenebilir. Tanı çok kesin değilse en yararlı görüntüleme yöntemi MRI’dır.
Tenisçi Dirseği Tedavisi
Tenisçi dirseği çok inatçı olabilecek bir hastalıktır. Öncelikle ağrıyı tetikleyen hareketlerden mümkün olduğunca uzaklaşmak şarttır. Ameliyatsız tenisçi dirseği tedavisi dirseklikler, doktorunuzun ön gördüğü süre ve sayıda soğuk uygulama, antiinflamatuar ilaç gibi yöntemleri kapsar. Bu tedavi yeterli olmazsa PRP tedavisi veya kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Kortizona yanıt alınamadığı taktirde fizik tedavi denenebilir. Tüm bu tedavi yöntemlerine rağmen ağrı geçmezse tenisçi dirseği ameliyatı yapılır. Ancak cerrahi tedavi sonrasında bile hastalığın tekrarlama riski vardır.