diz protezi

Diz protezi, aşınan eklem yüzeylerinin, metal ve polietilenden üretilen özel malzemelerle kaplanarak yapay eklem oluşturulması işlemidir. Çok fazla aşındığı için ağrıya neden olan diz eklemi yüzeyleri özel bir protez ile yenilenir. Bu ameliyat sayesinde hastalar eski sağlıklı günlerine kavuşabilirler.

Fakat diz protezi uygulamasından önce hastanın protez dışındaki tedavileri denemiş olup cevapsız kalması sonucu bu tedavi yöntemini seçmiş olması ya da kireçlenmenin çok ilerlemiş olması gerekmektedir. Tercihen hastanın 40 yaş üstü olması gerekmektedir ama romatoid artrit ve osteonekroz gibi özel durumlarla karşılaşıldığında hastaya daha erken yaşta da bu tedavi uygulanabilir.

Diz eklemindeki yıpranma ilerleyen yaşla birlikte kırık, menisküs yaralanmaları ve ameliyatları, romatolojik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, travmatik kıkırdak lezyonları gibi nedenlerle de gelişebilir. Diz ekleminde gelişen bu kıkırdak harabiyetine halk arasında kireçlenme, tıp dilinde gonatroz denilmektedir. Bu rahatsızlıkları yaşayan diz ekleminin ileri derecelerde zedelendiği hastalarda diz protezi ameliyatı tercih edilebilir. Gerçekleştirilen ameliyatın ertesi günü diz hareket ettirilmeye başlanabilir. Bunun yanı sıra hasta yardımla ayağa kalkabilir. Ancak yine de hastanın istirahat etmesi için belli bir süre gerekir. Bu süre hastadan hastaya değişir ancak genellikle 3 ile 7 gün arasındadır. Bu tedavinin uygulandığı hastaların hemen tamamında ağrılarının azaldığı, merdiven inip çıkma gibi günlük aktivitelerini rahatlıkla gerçekleştirdikleri görülür. Ameliyat sonrası hastanın hareketlerine çok dikkat etmesi, koşma ve zıplama gibi ani eylemlerden kaçınması gerekmektedir. Ameliyatın başarısı, ameliyat sonrasında hastanın doktor tavsiyelerine dikkat etmesi ve egzersiz dönemini iyi geçirmesiyle doğru orantılıdır.

Copyright © 2019 Müjdat Ök Resmi Web Sitesidir.
Profesyonel Web Tasarım

Bize Ulaşın    0 (212) 441 89 39

× Whatsapp