karpal tünel nedir

Karpal tünel sendromu, ellerde baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının dış kısmındaki hissi getirip götüren ve parmaklardaki birtakım ince hareketlerin, eldeki birtakım ince hareketlerin innervasyonunu sağlayan medyan sinirin el bileği seviyesinde iç kısımda geçtiği bir tünelde sıkışmasıyla karakterize bir hastalıktır.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Bu hastalığın en önemli belirtileri; elde bir, iki, üç ve dördüncü parmağın iç kısmında uyuşma, karıncalanma ve zaman içerisinde gelişen güçsüzlük kavrama yeteneğinin kaybı gibi birtakım şikayetlerdir.

Karpal Tünel Sendromu Tanısı

Karpal tünel sendromunda öncelikle hastaların şikayetlerini çok iyi dinlemek gerekir. Öncelikle hangi parmakların ne zaman uyuştuğu, ne kadar süre ile uyuştuğu çok önemlidir. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü parmaklarda olan özellikle gece uyuşması şikayeti önemli bir kriterdir. Bunun dışında risk faktörlerinin olması, hastanın ev işi, el işi yapması, örgüyle uğraşması, iş gereği daktilo, bilgisayar gibi araçlarla çok çalışması bu hastalığı düşündürür. Daha sonra fizik muayenede özellikle Falen testlerin pozitif olması, bu el bileklerinden içeriye doğru büküldüğünde birinci, ikinci,üçüncü ve dördüncü parmaklarda uyuşma olmasıyla karakterize bir testtir. Bu durumda EMG testi istenir. EMG, nöroloji bilimi tarafından yapılan bir testtir. Parmaklar üzerine verilen elektriksel uyarının beyine gidip gelme süresinin hesaplanması gibi kısaca özetlenebilir. Eğer bu testte, sinir ileti hızının yavaşladığı görüldüğünde karpal tünel sendromu tanısı konur.

Karpal Tünel Sendromunun Nedenleri

Karpal tünel sendromunun sebeplerine bakıldığında çoğunlukla idiopatik denilen sebebi belirsiz olmakla birlikte hipotiroidi, romatoid artrit gibi birtakım romatizmal hastalıklar, metabolik hastalıklar, gebelikle vücutta genel olarak sıvı artışı ve ödemle ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Ayrıca ellerini çok kullanan kimselerde daktilo, bilgisayar işiyle çok uğraşan, ev işi, el işi ve örgü işiyle uğraşan hanımlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır.

Copyright © 2019 Müjdat Ök Resmi Web Sitesidir.
Profesyonel Web Tasarım

Bize Ulaşın    0 (212) 441 89 39

× Whatsapp