Tetik parmak hastalığı nedir?

Tetik parmak hastalığı, parmak hareketleri sırasında takılma ve ağrı hissi yaratan bir durumdur. Bazen parmakta kilitlenme gözlenir ve hasta parmağını düzleştirmekte güçlük çeker.

Tetik parmakta kilitlenme yada takılma neden olur?

El parmaklarının bükülme hareketi tendonlar çekmesi ile gerçekleşir. Tendonlar parmakların avuç içi kısmında yer alırlar ve parmak uçlarına uzandıkları yere kadar belli aralıklarla küçük tünellerden geçerler. Tendonda oluşan herhangi zorlanma, irritasyonla tendonda kalınlaşma olur. Tendon bu kalınlaşma nedeni ile tünel ağzında sıkışır ve bir atlama hissi ve ses ile kayarak hareketini tamamlar. Bu kalınlaşmalar avuç içinde küçük nodul şeklinde hissedilir ve çoğunlukla da hassastır.

Tetik parmak hastalığının bulguları nelerdir?

Tetik parmak hastalığında olayı başlatan bir yaralanma varlığı nadiren gözlenir. En önemli bulgu, parmak hareketleri sırasında takılma ve aniden ses ile atlama şeklinde harekettir. Bir kısım hastada, parmağın çıkıp yerine oturduğu hissi oluşturur. Parmakta ağrı hareket esnasında görülebilir. Tetik parmak hastalığında tendonun avuç içi kısmında yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi noduler bir şişlik hissedilir. Çoğunlukla noduler şişlik bölgesi hassastır. Tetik parmak hastalığında bazı olgularda parmakta kilitlenme olup bu açılmayabilir.

Tetik parmak hastalığı tanısında hangi testler yapılır?

Tetik parmak hastalığında tanı anemnez ve fizik muayene ile koyulur.

Tetik parmak hastalığının tedavisi nedir?

Birçok olguda istirahat, lokal ve sistemik antiemflamatuvar ilaçlar tedavide yeterlidir. Bu tedaviye rağmen düzelmeyen yada kilitli parmakla gelen olgularda cerrahi önerilir.

Tetik parmak hastalığı tedavisinde enjeksiyon ile tedavi mümkün müdür?

Tetik parmak hastalığında bölgeye lokal steroid ilaçlar uygulayarak geçici rahatlama sağlanabilinir. Enjeksiyon tedavisi ile  düşük oranda da olsa bazı hastalarda kalıcı tedavi de sağlanabilmektedir.

Tetik parmak hastalığında cerrahi tedavide ne yapılır?

Tetik parmak hastalığında cerrahi tedavi lokal anestezi ile yapılmakta olup yaklaşık 1-2 cmlik kesi ile tendonun takıldığı tünel genişletilir. Hastalar küçük işlem sonrası hemen parmaklarını oynatırlar. Poliklinik şartlarında tetik parmak müdahalesi gerçekleştirilebilmektedir. Kesi yerini kapattığımız  pansuman 2 hafta da açılabilmektedir.