Kategoriler: Genel

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Karpal tünel sendromu tedavisi planlanırken öncelikle hastanın şikayetleri ön planda tutulur. Hastalığın ne zaman başladığı ve ne kadar şiddetli olduğu tespit edilir. Daha sonra EMG tetkiki ile bu sinir sıkışmasının derecesi tespit edilir ve hastalık hafif, orta ve şiddetli olarak üçe ayrılır. EMG (Elektromiyografi) karpal tünel sendromu tedavisinin belirlenmesinde altın standarttır.  Hafif durumlarda el bileğinin atellerle desteklenerek sinirin belli bir pozisyonda rahatlatılması, B vitamini gibi birtakım vitaminlerle desteklenmesiyle tedavi denenebilir. Ayrıca sinirin sıkıştığı bölgeye kortizon enjeksiyonları yapılabilmektedir. Ancak karpal tünel sendromu, genel olarak bakıldığında ilerlemeye meyilli bir hastalıktır ve daha çok cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.

Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı

Karpal tünel cerrahi tedavisi, hastanın şikayetleri çok uzun süreden beri varsa, eldeki uyuşukluk çok uzun sürüyorsa ve hastanın günlük yaşantısını bozuyorsa yapılan EMG tetkiki sonucunda da sinir sıkışması kesin olarak tespit ediliyorsa karpal tünel sendromu ameliyatı gerçekleştirilir. Karpal tünel ameliyatı, lokal anestezi ya da riva denilen kolun uyuşturularak yapıldığı, yaklaşık 10-15 dakika olmak üzere kısa süren bir ameliyattır. El bileği iç kısmında yaklaşık 2 santimlik insizyonla girildikten sonra siniri sıkıştıran transvers karpal ligament denilen bağın gevşetilir ve sonra yaranın kapatılmasıyla sonlandırılır. Hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. 2-3 saat sonra evine gidebilir. Basit bir bandajla bir on gün kadar geçirmesi gerekir. Burada söylenmesi gereken konu ameliyat olduktan sonraki 4 ile 6 haftalık süre boyunca hastanın şikayetlerinin devam edebileceğidir. Çünkü sinirde oluşmuş olan ödemin, harabiyetin toparlanması ayrıca cerrahi sırasında oluşan ödemin toparlanması ortalama olarak bu kadar süreyi almaktadır. Daha sponra hasta hızlı bir şekilde iyileşme dönemine geçmektedir ve sonuçları yüz güldürücüdür.

Paylaş

Son Yazılar

Tetik Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Tetik parmak, tendonların içinden geçtiği tünel yapıların kalınlaşması ve tendonların geçişini engellemeye başlaması ile ortaya…

10 Mayıs 2019

Diz Protez Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Diz protezi ameliyatlarında, belden uyuşturma denilen spinal epidural anestezi veya genel anestezi uygulanabilir. bu seçimde…

4 Nisan 2019

Diz Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri

Diz kireçlenmesinde tedavi yöntemleri planlanırken birkaç faktör göz önünde bulundurulur. Bunlar hastanın yaşı, hastanın kilosu…

28 Mart 2019

Halluks Valgus Ameliyat Sonrası

Halluks valgusun cerrahi olmayan tedavisi uygulanan hastalarda hastalık belli bir noktadan sonra cerrahiye gidebilmektedir. Çünkü…

21 Mart 2019

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, ellerde baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının dış kısmındaki…

21 Şubat 2019

Menisküs Nedir? Menisküs Yırtıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Menisküs, diz eklemi içerisinde, iç ve dış kısımda yer alan yarım ay şeklinde kıkırdakımsı oluşumlardır.…

14 Şubat 2019