topuklu ayakkabı ağrısı

Özellikle çalışan kadınlar topuklu ayakkabıları fazlasıyla tercih ediyor. Ancak bu tarz ayakkabılar birçok hastalığa ve şikayete de yol açıyor. Sivri burunlu ve topuklu ayakkabı kullanmakta güçlük çeken kadınlar daha rahat olduklarını düşündükleri babetlere yöneliyor. Topuklu ya da babet fark etmez; bu tarz ayakkabılar insanın ayak anatomisine uygun değildir ve çeşitli ortopedik sorunları beraberinde getirir.

Topuklu ve sivri burunlu ayakkabıların neden olduğu ve en sık şikayette bulunulan hastalık halluks valgus’tur. Ayak başparmağı çıkıntısı olarak da bilinen bu hastalık ayak başparmağının tarak kemiği ile eklem yaptığı bölgede, ayağın iç tarafında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması ve ayağın tarak bölgesinin genişlemesi ile kendini belli eder.

Topuklu ayakkabılar ağırlık merkezini öne doğru ittiği için bel, sırt, diz ve bacak ağrılarına da sebebiyet verebilir.

Babet ayakkabılar ise tüm vücut ağırlığını topuklara kaydırdığı için bilekte, topuklarda ve ayaklardan yukarıya doğru gelip kalçalarda toplanan ağrılara; ayak tabanında yayvanlaşmaya, kemik çıkmasına ve düztabanlık gibi deformasyonlara neden olabilir.

Eğer bu tarz ayakkabılardan vazgeçemiyorsanız bacak ve ayak egzersizleri yaparak kaslarınızı güçlendirmeniz faydalı olabilir. Ayaklarınıza masaj yapmayı ihmal etmeyin. Her gün, elinizi kullanarak ayağınızın taban çukuruna dairesel hareketlerle hafif baskı uygulayarak masaj yaparsanız hem ayaklarınızı dinlendirmiş hem de ayak sağlığınızı korumuş olursunuz.

Ayak bileğini rahatlatan ve ön bacağı çalıştıran hareketler de topuklu ayakkabıların yol açtığı rahatsızlıklara karşı önlem olabilir:

Düz bir zeminde ayaklarınızı dümdüz uzatarak oturun. Sırtınızı düz tutmaya gayret ederek ayaklarınızı bilekten kırarak yukarı aşağı 10 kez oynatın. Bunu yaparken ayaklarınız yerden hafifçe kalkık olsun. Bileklerinizi yukarı doğru kırdığınızda baldır kaslarınızın, aşağı doğru kırdığınızda da ön alt bacak (kaval kemiği) kaslarınızın çalıştığını hissedin.

Pozisyonu koruyarak havluyu ya da bir kemeri önce sağ ardından sol ayağınızın tabanının altından geçirerek, ayağınızı hafifçe yerden kaldırın ve kendinize doğru çekin. 20-30 saniye bu pozisyonda tutup bırakın.

Aynı pozisyonda ayak parmaklarınızı serçe parmağınızdan başlayarak baş parmağınıza doğru tek tek açarak sanki bir topu ayak parmaklarınızla kavramaya çalışın.

Copyright © 2019 Müjdat Ök Resmi Web Sitesidir.
Profesyonel Web Tasarım

Bize Ulaşın    0 (212) 441 89 39

× Whatsapp