halluks valgus

Halluks Valgus Nedir?

Halk arasında baş parmakta kemikte çıkıntı olarak isimlendirilen Halluks Valgus hastalığı aslında ayakta yeni bir kemik oluşumuyla değil tarak kemiğinin ayağın iç kısmına dönerek baş kısmının dışarıda daha belirgin hale gelmesiyle karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık daha çok kadınlarda görülür ve ortalama her üç dört kadından bir tanesinde Halluks Valgus rahatsızlığı söz konusudur.

Halluks Valgus Neden Olur?

Halluks Valgus’un ortaya çıkmasında birçok faktör olmakla birlikte en önemli faktör ayaktaki bir basma bozukluğudur. Yani basma sırasında ayakta problem varsa Halluks Valgus ortaya çıkar. Bu hastaların çoğunda çeşitli derecelerde ya düz tabanlık ya da tam tersine ayağın iç kısmındaki kavisin normalden yüksek olduğu Pes Cavus durumu söz konusudur. Bu durum ayakta kaldığımızda baş parmağın dışa doğru dönmesini tarak kemiğinin de ayak iç kısmına doğru dönmesine sebep olur. Bu dönme sonucunda birinci tarak kemiği ile ikinci tarak kemiği arasındaki açılanma artar ve Halluks Valgus ortaya çıkar. Kadınlarda sık görülür. Onun dışında genetik yatkınlık söz konusudur. Ailede varsa, Halluks Valgusun ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Günlük yaşantıda kullanılan yanlış ayakkabı seçimleri, özellikle yüksek topuklu ayakkabı, dar burunlu ayakkabı özellikle ayakta basma bozukluğu da varsa olayın daha çabuk ortaya çıkmasına ve daha hızlı ilerlemesine sebep olabilir.

Halluks Valgus Tedavisi Nasıldır?

Halluks Valgus tedavisinde en önemli konu ayağın basma bozukluğunun ortadan kaldırılmasıdır. Eğer erken dönemde yakalanırsa ve basma bozukluğu da düzeltilebilirse ilerleme durdurulabilir, en azından çok çok yavaşlatılabilir. Şayet tedavi edilmezse ve yanlış ayakkabı kullanımı devam ederse deformite ilerlemeye eğilimlidir. Ne kadar süre içerisinde ilerleyeceği konusunda bir söz vermek söz konusu değildir. Kimi hastada bir iki yılda çok hızlı ilerlerken bir grup hastada da sekiz yıl on yıl hiç değişmeden olduğu gibi kalabilir. Ancak ilerlediğinde, baş parmak dışa doğru döndüğünde, yanındaki parmakları da itmeye başlayacağı için ikinci, üçüncü hatta dördüncü parmakta çekiç parmak denilen ve ayakkabı giyimini son derece güçlendiren ayak parmaklarında bükülmeyle karakterize bir rahatsızlığa sebep olabilir. Bu dönemde tedavi gerçekten daha zorlaşır. Başlangıç döneminde yakalanan Halluks Valgusta basit bir ameliyatla, örneğin bir yumuşak doku ameliyatıyla ya da yumuşak doku ameliyatına eklenmiş basit bir kemik ameliyatıyla olay çözülebilecekken hastalık ilerlediğinde ayaktaki iki ya da üç kemiğe müdahale etmek zorunda kalınabilir. Küçük parmaklardaki deformiteleri düzeltmek için onlara da müdahale etmek zorunda kalınabileceği daha ciddi ameliyatlara neden olabilir.

Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrasında, yapılan ameliyat tekniğine göre normal yaşantıya dönüş süresi farklılık gösterebilir. Basit, başlangıç döneminde yakalanmış, yumuşak doku ve tek kemik osteotomisiyle düzeltilmiş bir ameliyatta 6 hafta içerisinde spor ayakkabı giyer duruma gelirken çok ilerlemiş bir Halluks Valgusta, çoklu osteotomi yapılması gereken bir Halluks Valgusta bu süre, normal bir ayakkabı giyme süresi 4 -6 aya kadar uzayabilir. Normal şartlarda, erken ya da orta evrede yakalanmış bir Halluks Valgus vakasında yapılan bir ameliyat sonrasında özel bir ayakkabı kullanarak hasta ertesi gün ayağa kaldırılır. Ancak ilk 3 hafta içerisinde bu ayakkabıyla da olsa sadece günlük yaşantıda yapması gereken işleri; tuvalete gitmek, evin içinde dolaşmak gibi aktivitelere izin verilir. 3.haftadan sonra özellikle masa başı bir işi varsa iş yerine gitmesine izin verilebilir. Daha ağır ameliyatlar yapılmak zorunda kalınan, birtakım özel platinlerin kullanıldığı hastalarda bu süreç biraz daha uzun olabilir. Hatta çok ileri Halluks Valgus vakalarında müdahale sonrasında özel botlar, birtakım alçı atelleri yapılıp, hastanın hiç üzerine basmasına izin verilmeyen durumlar da söz konusu olabilmektedir.

 

Copyright © 2019 Müjdat Ök Resmi Web Sitesidir.
Profesyonel Web Tasarım

Bize Ulaşın    0 (212) 441 89 39

× Whatsapp